“Werkstress ontstaat als er langdurig een hoge werkdruk wordt ervaren en dit leidt tot gezondheidsklachten.”

Werkdruk en werkstress zijn met elkaar verbonden, maar hebben een andere betekenis. Werkdruk is objectiever en gaat over de hoeveelheid en complexiteit van het werk dat je uitvoert. De werkstress is subjectiever en gaat over de lichamelijke en emotionele reactie op het niet kunnen voldoen aan deze eisen. Ervaar je langdurig een hoge werkdruk? Dan is de kans op werkstress groot.
Waardoor ontstaat werkstress?
Naast een langdurig hoge werkdruk zijn er nog andere oorzaken van werkstress. Voorbeelden hiervan zijn:
- Persoonlijke factoren zoals omstandigheden en persoonskenmerken. Voorbeelden hiervan zijn relatieproblemen, gezondheidsproblemen, een laag zelfbeeld, perfectionisme en verminderde veerkracht.
- Slechte werkomstandigheden, zoals weinig pauzes, lange werktijden en een gebrek aan ondersteuning of hulpmiddelen.
- Een verstoorde balans tussen tussen je werk- en privéleven.
- Veranderingen binnen de organisatie, zoals veranderingen in het beleid of een wijziging van je functie.
- Factoren in de interactie met collega’s en cliënten/patiënten, zoals conflicten, ongewenst gedrag, discriminatie en weinig ondersteuning van collega’s of managers.
- Een zware emotionele werklast door de zorg die je levert aan cliënten/patiënten, zoals bij een belast verleden van een cliënt of het overlijden van een patiënt. In de zorg- en welzijnssector is de emotionele belasting op werknemers veel hoger dan in andere sectoren.
Wat voor gevolgen heeft werkstress op jou als medewerker?
De invloed van werkstress op jouw leven kan groot zijn. Er zijn meerdere type klachten die je kan ervaren. Een combinatie van klachten komt vaak voor. Voorbeelden hiervan zijn:
- Fysieke klachten, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, maagklachten en een versnelde hartslag of ademhaling.
- Emotionele klachten, zoals angst, depressie, frustratie, prikkelbaarheid, boosheid, moedeloosheid en irritatie aan anderen.
- Problemen met het denken, zoals het ervaren van concentratieproblemen, vergeetachtigheid en piekeren.
- Veranderingen in je gedrag, zoals middelengebruik, het vermijden van situaties, actiever zijn dan normaal of eetproblemen.
- Veranderingen in je sociale relaties, zoals conflicten in je thuis- of privésituatie, minder behoefte hebben aan sociaal contact.

Wat kan je doen als je werkstress ervaart?
Afhankelijk van de oorzaak van de werkstress zijn er verschillende mogelijkheden om werkstress tegen te gaan. Je kan jouw mentale veerkracht vergroten met de interventie Acceptance and Commitment Therapy. Dit zorgt ervoor dat je beter leert omgaan met obstakels en de focus kan richten op wat voor jou waardevol is in het leven. Op deze website kan je aan de slag met Acceptance and Commitment. Ga direct naar de pagina met informatie over de interventie: klik hier.
Andere voorbeelden zijn:
- Een timemanagement cursus volgen als jouw privé en werk balans verstoord is.
- Ga in gesprek met collega’s en je manager of werkgever. Bespreek waar je tegenaan loopt en welke invloed dit op jou heeft. Denk aan onderwerpen als slechte werkomstandigheden, veranderingen in het beleid van de organisatie of het gebrek aan ondersteuning dat je ervaart.