ACT is aan te raden voor het vergroten van veerkracht.  Dit wordt ook wel de psychologische flexibiliteit genoemd. Het is een relatief nieuwe vorm van cognitieve gedragstherapie in combinatie met mindfulness. Uit onderzoeken blijkt dat ACT effectief is. Door de verbeterde veerkracht wordt de ervaren werkstress verminderd. Ook helpt het bij het voorkomen van werkstress. Daarnaast draagt veerkracht ook bij aan het verbeteren van andere mentale klachten. 

De interventie ACT is tweeledig:

  1. Acceptance: op een flexibele manier leren omgaan met vervelende gedachten, gevoelens of situaties. 
  2. Commitment: het blijven investeren in wat je belangrijk vindt in het leven (waarden).

“Het kerndoel van ACT is het ontwikkelen van veerkracht.”

Zes pijlers

ACT bestaat uit zes pijlers die samen de basis vormen voor de psychologische flexibiliteit. Het is aan te raden om stap voor stap de pijlers met oefeningen te doorlopen. Uiteraard is het ook mogelijk om de oefeningen uit te voeren van pijlers waar je je op wil focussen. 

Pijler 1: Acceptatie

Dit is het ervaren van ongewenste gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties zonder ertegen te vechten of het proberen te veranderen. Alle negatieve ervaringen leer je accepteren in plaats van deze te vermijden of onderdrukken. 

Pijler 2: Defusie

Dit omvat het proces waarbij de gevoelens en gedachten worden losgekoppeld van een letterlijke betekenis. Gevoelens en gedachten zijn niet perse waar en hoeven niet als dwingend te worden ervaren. Middels defusie leer je hoe je gevoelens en gedachten meer als slechts woorden of beelden kan zien. 

Pijler 3: Hier en nu

Je bewustzijn breng je naar het hier en nu zonder oordeel. Dit betekent dat je aandacht besteed aan je ervaring in het nu in plaats van piekeren over het verleden of de toekomst. Deze pijler van ACT komt overeen met mindfulness. 

Pijler 4: Het zelf als context

Deze pijler richt zich op het ontwikkelen van een breder perspectief op het zelf. Je leert hoe je jezelf als context kan zien waarin gedachten en gevoelens plaatsvinden. Je identificeert je dan niet langer met de gedachten en gevoelens. Het helpt om afstand te nemen van de inhoud van je gedachten. 

Pijler 5: Waarden

Je bepaalt en verduidelijkt wat echt belangrijk voor je is in het leven. Dit worden ook wel waarden genoemd. Onderdeel hiervan is dat je voor jezelf verduidelijkt wat voor persoon je wil zijn en welke levensdoelen je nastreeft. Waarden helpen om richting en motivatie te geven voor gedrag.

Pijler 6: Toegewijde actie

Zoals het woord actie al zegt gaat het hier om het ondernemen van concrete stappen. De actie is in lijn met je waarden. Ook wanneer je ongemakkelijke gevoelens en gedachtes ervaart. Het betekent actief leven volgens de eigen waarden in plaats van het laten leiden door angst of vermijding.